Hovawarten

En Hovawart er en tysk brugshund med all-round-talent og lyst til at arbejde.

Navnet Hovawart sætter sig sammen af de gamle tyske betegnelser "HOVA" eller "HOF" fra ordet "gård" eller "ejendom" og "WART" for vogter. I lang tid har man kendt disse trofaste og gode gårdhunde, men først i 1922 blev racen fremavlet ved anvendelse af typemæssigt lignende hunde, som endnu fandtes på nogle gårde. Derefter indkrydsning af  især Schæferhund, New Foundlænder, Leonberger og Kuvacz.

I 1937 blev hunden anerkendt som racen Hovawart.  Hovawarten er en kraftfuld, middelstor, langstrakt og langhåret brugshund. Den findes i 3 farver, nemlig sort,  sort med blonde aftegninger,  kaldt "schwarzmarken" (sm), og blond. Et har de tre farver dog tilfælles - et herligt temperament.

Skulderhøjde for hanhunde er 64-70cm og  for tæver 58-65cm.

Hovawarten er en dejlig familiehund med gode vagtinstinkter. Den elsker at "arbejde" og har en særdeles god "næse". Den egner sig til BHP-, IPO,  politihunde- og redningshundearbejde, DCH, agility og  meget meget mere.

Hovawarten en en særdeles sund hunderace, og gennem konsekvente avlsrestriktioner, især fra hjemlandet Tyskland, er HD (hofteledsdysplasi) ikke noget problem mere. De fleste Hovawarter kender dyrlægerne kun fra vaccinationsbesøgene, og mange hunde opnår en høj alder (ca. 13 år).

Jeg har skrevet en bog om hovawarten!

De tre farver:

en ung sort han

kraftig blond han

kraftig sm han

og en meget elegant sm tæve

En sm-farvet hund kan være mere eller mindre velsignet med aftegninger

Her min gamle hanhund Elvis

At arbejde med hovawarten

Hovawarten og lydighed

Laura og Pertti (Hova Bondes Indiana Jones) fra Finnland

og her Anna og Ida fra Sverige

Pertti i apport

Izac fra Sverige i springapport

Hovawarten og spor

Hertos går spor - noget de fleste hovawarter elsker!

Hovawarten som redningshund

Vibeke og redningshunden Aslan (Hova Bondes Haddock) til træning i ruinerne

Hovawarten og kaparbejde

Graf tager fat i ærmet

Hovawarten og agility

Hova Bondes Ida fra Sverige

Der er sikkert mange andre sportarter I kan dyrke med jeres hovawart. Det vigtigste er at beskæftige den! En hovawart trænger absolut til opdragelse og træning, og med den korrekte, konsekvente men hundemindede opdragelse bliver hovawarten en rigtig god sportshund.